Diabetes mellitus
Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Wij spreken echter van diabetes. De meest voorkomende soort is diabetes type 2. Van de mensen met diabetes heeft 90% diabetes type 2. Diabetes kan grote gevolgen hebben voor uw welzijn. Bewezen is dat voeding en leefstijl grote invloed op diabetes hebben.
Wat is diabetes?
Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht kan houden. Er komt te veel suiker in het bloed. Als de bloedsuikers heel erg hoog zijn kan iemand acuut flink ziek worden. Op de lange termijn kan permanente schade optreden, bijvoorbeeld aan het hart, de ogen, de nieren of voeten.
De bloedsuikerspiegel wordt geregeld door het hormoon insuline. Bij diabetes maakt het lichaam te weinig of helemaal geen insuline meer aan of reageert het lichaam niet goed meer op insuline. Diabetes valt daarom onder de stofwisselingsziekten. De oorzaak van diabetes is niet altijd bekend.
Iedereen kan diabetes krijgen. Echter bij diabetes type 2 (90% van de gevallen) is de kans kleiner met gezonde voeding en een gezonde leefstijl. De huisarts kan diabetes eenvoudig vaststellen. Vaak wordt het ontdekt na signalen als veel dorst en een droge mond of moeheid of wazig zien. Na vaststelling van diabetes volgt meestal begeleiding door huisarts, praktijkondersteuner en diëtist. Met verandering van voeding en leefstijl worden vaak goede resultaten bereikt. Soms is toedienen van insuline of specialistische zorg nodig.
Waarom de diëtist?
In heel veel voedingsmiddelen zit suiker. Voor stabiele bloedsuikerwaarden is het daarom belangrijk om de juiste mix van voeding en bewegen te vinden. Wij zijn hierin gespecialiseerd. We denken graag met u mee over aanpassingen die bij u passen en daardoor bijdragen aan een gezondere leefstijl. Dit kan gaan over het veranderen van de producten die u kiest, het anders indelen van uw maaltijden maar ook over een eventuele wens om af te vallen. Wij werken ook met het koolhydraatbeperkte dieet. We staan in nauw contact met uw huisarts, praktijkondersteuner of specialist en werken op basis van uw bloedwaarden die we met uw instemming rechtstreeks van uw huisarts krijgen.
Uitdagingen?
Van nature is suiker een stof waaraan het lichaam behoefte heeft. De voedingsmiddelenindustrie speelt op deze behoefte in. Voor gezonde mensen is dit al een uitdaging. Heeft u diabetes dan is het nog belangrijker dat u verkeerde verleidingen kunt herkennen en kunt weerstaan. Het is mogelijk hierop uw leefstijl aan te passen.
Samenwerking
Diabetes valt in de zogenaamde ketenzorg. Daarin werken wij nauw samen met andere zorgaanbieders, zoals uw huisarts en praktijkondersteuner. Door samen te werken krijgt u de beste zorg.
Meer informatie
- Over diabetes type 2 geeft de thuisarts informatie.
- De diabetesvereniging geeft informatie over het behandelteam.
- Er is ook informatie voor anderstaligen en mensen met een taalachterstand.
- Voor mensen met een verstandelijke beperking is er aangepaste informatie.