user_mobilelogo

Tips van BaseLine

Wij begrijpen goed dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Zelfs wij, als voedingsspecialisten kijken met verbazing naar de enorme hoeveelheid informatie die rondgaat en naar al die "zogenaamde deskundigen" waar u naar zou moeten luisteren. Wat voeding met u doet is ingewikkeld. Daarom is de titel diëtist een beschermde titel die je niet even met een cursusje kunt verwerven. Wij zijn trots op die titel.

Ondanks de complexiteit van voeding zijn er eenvoudige tips. Die geven we u graag, want u kunt daar iets mee.

De tips hebben betrekking op het voorkomen of terugdringen van overgewicht. Wij zien graag dat u uw gewicht zelf kunt regelen en vaak kunt u dat zelfstandig. Voor ingewikkelder vraagstukken bijvoorbeeld bij diabetes, eetstoornissen, kanker, hartproblemen of allergiën hebben we geen algemene tips. Dan is maatwerk nodig en dat is bij uitstek het terrein van de diëtist.

TIP 0: zorg voor een goed gewicht, dan is er minder kans dat u ons later nodig heeft.

Wij juichen een gezonde leefstijl toe. Dat is goed voor u en uiteindelijk voor ons allemaal. Als we u daarbij kunnen helpen doen we dat graag, maar we zien ook graag dat u zelf probeert om goed in uw vel te zitten.

  • Wist u dat een volwassene meer kans heeft op overgewicht als hij/zij in de jeugd ook overgewicht had?
  • Wist u dat het moeilijker wordt om overgewicht te bestrijden naarmate het overgewicht langer bestaat?

TIP 1: Denk na over het formaat van uw servies.

Wist u dat grotere borden u meer laten eten? Dat begint al met het opscheppen van de maaltijd. Onbewust heeft u bij een groter bord de neiging om meer op te scheppen. En als het er eenmaal op ligt heeft u ook meer de neiging om het op te eten. Dat werkt ook zo met kommen en glazen. Dus. Kijk eens naar de maat van uw serviesgoed en denk eraan als u nieuw servies koopt.

TIP 2: Doe uw snacks in een bakje.

Heeft u wel eens zin om wat te knibbelen, bijvoorbeeld bij de televisie? Zet dan niet de zak met chips of nootjes bij u neer, maar doe een hoeveelheid in een bakje. Denk dan ook aan de vorige tip. Geen grote bak dus!

TIP 3: Drink een glas water voor het eten.

Hiermee zorgt u op een veilige manier voor vulling van de maag en is de kans kleiner dat u te veel eet.

TIP 4: Ga geen boodschappen doen tegen etenstijd.

Aangetoond is dat u meer inkoopt als u honger heeft en dat u makkelijker bezwijkt voor de verleidingen van de ongezonde producten.

TIP 5: Doe geen boodschappen zonder boodschappenlijstje.

Door vooraf te bedenken wat u nodig heeft krijgt u een beter voedingspatroon en valt u minder snel voor ongezonde verleidingen.

TIP 6: Laat aanbiedingen met veelverpakkingen staan.

Goedkoop is duurkoop, want door grotere hoeveelheden te kopen gaat u meer gebruiken. Het mag dan een aanbieding zijn, maar u loopt het risico dat u uiteindelijk duurder uit bent en ongezonder eet.