user_mobilelogo

Osteoperose

Na het bereiken van de maximale botdichtheid, rond het dertigste levensjaar, neemt de hoeveelheid botmassa bij iedereen af. Daarbij spelen factoren een rol die soms moeilijk te beïnvloeden zijn. Voeding is echter een factor waarmee u wel invloed kunt uitoefenen. Bij veel mensen levert de afname van de botmassa geen problemen op. Als er echter door zwakkere botten en een veranderde botstructuur makkelijk botbreuken ontstaan is dit voor uw huisarts of specialist reden om onderzoek te doen naar osteoperose. Een verwijzing naar de diëtist kan bij de behandeling horen.

Samen met u kijken we naar de mogelijkheden om met voeding de afname van botmassa te stoppen of te vertragen. We doen dat gedetailleerd en op maat.

 

Wat is osteoperose?

Osteoporose is de medische benaming voor poreus/zwak bot. Het is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botstructuur verandert en de botmassa en botsterkte afnemen. Naast genetische en hormonale factoren zijn voedings- en leefstijlfactoren van invloed op de botgezondheid. Denk bijvoorbeeld aan lichaamsgewicht, fysieke activiteit, groeihormonen, voedingsgewoonten (bijvoorbeeld calciuminname), roken, alcoholinname, ziekte en medicatie. Osteoporose komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Dit komt omdat de conditie van de botten van vrouwen voor een groot deel afhankelijk is van vrouwelijke (oestrogene) hormonen die na de overgang in een lagege hoeveelheid worden uitgescheiden door de eierstokken. Dit geeft een grotere kans op afbraak van botmineraal.

Waarom de diëtist?
Voor mensen met zwakkere botten is extra aandacht voor bepaalde bouwstoffen nodig. Denk hierbij aan calcium, vitamine D, magnesium en voldoende eiwitten. De diëtist kan uw voedings- en beweegpatroon gedetailleerd in kaart brengen. Uw dagelijkse voedingsinname wordt nagevraagd en vervolgens wordt er op voedingsstoffen-niveau gekeken of uw voedingsbehoefte overeenkomt met uw voedingsinname. Mocht deze balans verstoord zijn, dan wordt er een persoonlijk advies voor u opgesteld waardoor deze balans hersteld kan worden en u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Op deze manier krijgen uw botten de voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Samenwerking
Bij osteoperose kan ook de fysiotherapeut nodig zijn.