user_mobilelogo

Meten is weten

Metingen zijn onderdeel van onze adviezen en van onze begeleiding. Al onze metingen leveren voor u nuttige informatie op. Wat kunnen we voor u doen?

Lengte en gewicht

Bij onze consulten nemen we altijd basisgegevens van u op. Dit zijn bijvoorbeeld uw gewicht en uw lengte. Deze gegevens zijn een indicatie voor uw BMI (BodyMass Index). Overigens kunt u ook zelf uw BMI bepalen op de website van het Voedingscentrum. De BMI is één van de gegevens die wij gebruiken om uw toestand te beoordelen.

Knijpkrachtmeting

De maximale knijpkracht van de hand geeft een inschatting van de perifere spierfunctie. Afname van de spierkracht kan een teken zijn van spierafbraak. Bij een verlies van 10% van de spiereiwitten zal tevens de spierkracht afnemen. Verlies van spiereiwitten kan een gevolg zijn van ondervoeding, ziekte, maar ook van te weinig beweging.

Bio-electrische Impedantie Analyse

Uw lengte en gewicht geven geen informatie over uw lichaamssamenstelling. Dat doet de Bio-electrische Impedantie Analyse (BIA) wel. Voor deze hoogwaardige meting hebben we een extra training gevolgd en beschikken we over gespecialiseerde apparatuur. BaseLine is één van de weinige voedingsadviesbureau's die deze meting op professionele manier kan uitvoeren. Hiermee onderscheiden we ons van aanbieders die eenvoudige apparatuur gebruiken of die onvoldoende deskundig zijn om de meetresultaten te interpreteren.

Het lichaam bestaat onder andere uit botten, organen en spieren (vetvrije massa) en uit lichaamsvet. Dat botten en spieren nodig zijn weten we allemaal wel, maar minder bekend is dat ook vetmassa nodig is. Helemaal geen of te weinig vetmassa is ook niet goed. De verhouding tussen de vetvrije massa en de vetmassa is van belang. We kunnen die verhouding meten en monitoren hoe dit zich ontwikkelt bij veranderingen van gewicht en/of leefstijl. Bij de BIA-meting plakken we 4 electroden op uw handen en voeten. De electrische weerstand van uw lichaam kan zo volkomen veilig worden bepaald. Omdat vetmassa en de vetvrije massa verschillende electrische weerstanden hebben kunnen we de verhouding bepalen. Als uw gewicht verandert kunnen we zien in hoeverre de verandering toe te schrijven is aan de vetvrije massa of juist aan de vetmassa. Een BIA-meting past niet in een gewoon consult. Hiervoor maken we graag een extra afspraak. Voorbeelden waarbij een Bia-meting van belang kan zijn: o Als u COPD heeft dan is het belangrijk dat uw spiermassa op peil blijft. Spiermassa bepaalt deels wat u nog kunt. Met ons dieet- en leefstijladvies houden we hiermee rekening. Met BIA-metingen kunnen we volgen hoe de spiermassa zich ontwikkelt. o Iemand die intensief sport wil meestal ook een verantwoord gewicht hebben. Intensief sporten kan een toename van spiermassa betekenen en tegelijk afvallen zou kunnen betekenen dat de vetmassa te veel wordt aangetast. Met BIA-metingen kunnen we volgen hoe de ontwikkeling van de spiermassa is ten opzichte van de vetmassa. Zie ook bij BIA-meting.

Huidplooimeting

Met een huidplooimeter kunnen we op 4 plaatsen de dikte van huidplooien meten, bij de biceps, triceps, onder het schouderblad en boven de heup. De huidplooimeting is een indicatie voor uw vetmassa. De huidplooimeting wordt bij BaseLine toegepast als een BIA-meting niet mogelijk of gewenst is.